T24 Sağlık
Lübnanlı sağlık yetkilileri, bu yıl Lübnan’da Novo Nordisk’in diyabet ve zayıflama ilacı Ozempic’in sahte olduğundan şüphelenilen versiyonlarının 11 kişiye enjekte edildikten sonra kişilerin hastaneye kaldırıldığını ve kan şekeri nöbeti geçirdiğini açıkladı.
Lübnan Kamu Sağlığı Bakanlığı müdürü Rita Karam, dozların orijinal Ozempic enjektör kalemleri için kalibre edilen dozlardan farklı olduğunu keşfettikten sonra yetkililerin ilaçların sahte olduğundan şüphelendiğini söyledi.
Ozempic gibi kilo vermek için de kullanılan ilaçlara olan yoğun talep, sahte versiyonlarda küresel bir artışa neden olurken, sahte Ozempic halihazırda aralarında İngiltere, Almanya, Mısır ve Rusya’nın da bulunduğu en az 17 ülkede ele geçirildi. Gerçekte ne içerdikleri belli olmadığından, eczanelere ve tüketicilere sahte ürünlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarı yapıldı.
Karam, bakanlığın 11 vakayla ilgili soruşturma başlattığını ancak çoğu vakada söz konusu ilaçların kaynağı ve parti numaralarının belirlenmediğini, bunun da mağdurların ne almış olabileceğini belirlemeyi zorlaştırdığını söylerken, şüpheli sahte Ozempic’i alan kişilerden üçünün bunu şeker hastalığını kontrol altına almak için, dördünün ise kilo kontrolü için aldığını belirtti.
Novo Nordisk, bulduğu her sahte vakayı araştırıp yerel yetkililere bildirdiğini ve Orta Doğu’daki sağlık hizmeti sağlayıcılarına sahte ilaçların nasıl tespit edileceğini gösteren bir rehber oluşturduğunu söyledi.
Dünya Obezite Federasyonu’nun 2017 rakamlarına göre Lübnanlı yetişkinlerin dörtte birinden fazlası obez. Obezite, hastalığın en yaygın şekli olan tip 2 diyabetle yakından bağlantılı. Karam, Ozempic’in Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından satın alınmadığını ve halka sağlanmadığını açıkladı.
Novo Nordisk’in Ozempic ile aynı etken maddeyi (semaglutid) içeren kilo verme ilacı Wegovy’nin, son aşamadaki bir denemede hastaların kilolarının ortalama yüzde 15’ini kaybetmesine yardımcı olduğu gösterildi. Güçlü kilo azaltıcı molekülün tedariki için yapılan mücadele, İngiltere, Almanya, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülkede Ozempic kıtlığına yol açtı.
Avusturya’da da çok sayıda kişi, Ozempic’in sahte olma potansiyeli taşıyan versiyonlarını aldıktan sonra hipoglisemi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Avusturya’daki yetkililer, ürünün semaglutid yerine insülin içerdiğini gösterdiğini söyledi. Geçtiğimiz ay, Belçika’daki ilaç düzenleme kurumu, Ozempic’in enjektör kalemlerinin insülin içerdiğinin doğrulandığı sahte versiyonlarına el koyduğunu açıklamıştı.