Çin Bilimler Akademisi: Ay’ın Manyetik Alanı İle İlgili İlginç Bulgu!
Çin Bilimler Akademisinden (CAS) araştırmacılar, Çang’ı-6 misyonu kapsamında Ay’dan getirilen toprak örneklerini analiz ederek, manyetik alan değişimine dair önemli ipuçları elde etti.
Chinadaily.com’un haberine göre, Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Ay’ın manyetik alan yoğunluğunun yaklaşık 2,8 milyar yıl önce yeniden yükseldiği görülmüş.
Çin Bilimler Akademisi Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü ile Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Cu Rişiang ve Say Şuhui liderliğindeki ekip, Ay’dan getirilen 4 milimetre boyutundaki bazalt kaya parçası üzerinde manyetik araştırmalar yürüttü.
Araştırma sonuçlarına göre, Ay’ın manyetik alan jeneratörü, yaklaşık 2,8 milyar yıl önce gücünü tekrar artırarak manyetik alan üretmiş olabilir.
Önceki çalışmalarında Apollo misyonu kapsamında toplanan toprak örneklerini inceleyen bilim insanları, Ay’ın geçmişte 3,5 ila 4,2 milyar yıl önce aktif bir manyetik alan üretebileceğini belirtmiş ama oluşumun 3,1 milyar yıl önce azaldığını ve 1 milyar yıl sonra tamamen kaybolduğunu öngörmüştü.
Ay’da Geçmişte Dünya’ya Benzer Manyetik Alan Bulunuyordu
Ay’da da bir dönem Dünya’daki gibi bir manyetik alan üretebilecek bir katman mevcut olduğunu söyleyen Say, “Manyetik alan, bir gezegenin yaşanabilirliğinde kritik bir rol oynar. Sadece kozmik ışınlara karşı koruma sağlamakla kalmaz, atmosferi ve suyu da korur. Bu da gezegenin yaşam için ne kadar uygun olduğunu belirler.” dedi.
Çalışmalarına devam eden Say, manyetik alanın tekrar artış göstermesinin jeneratördeki enerji değişikliği ya da başlangıçta bu enerjiyi sağlayan mekanizmanın güçlenmesinden kaynaklanabileceğini ifade etti.
Araştırmacı, “Bu yüzden Ay’ın manyetik alan jeneratörünün evrimini anlamak, Ay’ın iç yapısı ve geçmişi hakkında büyük önem taşır. Farklı gezegenlerin manyetik alan gelişim süreçlerini karşılaştırarak Dünya ve insanlık için önemli bilgiler elde edebiliriz.” şeklinde konuştu.
Çin’in Ay Misyonları
Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı, Ay yüzeyinde bir üs kurma projesi üzerinde çalışıyor.
Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen “Çang’ı-5” görevi ile Ay’dan toplanan 2 kilogramlık toprak örneği Dünya’ya getirilmişti.
Çin’in sonraki Ay misyonu olan “Çang’ı 6”, Ay’ın karanlık yüzeyinden toprak ve kaya örnekleri toplamak için başlatılan ilk keşif görevi olmuştu.
Çin Uzay İdaresi, 2023 yılında Ay’a insan gönderme hedefini 2030’a kadar gerçekleştirmeyi planlıyor.