Bakan Mehmet Özhaseki, proje kapsamında şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını belirterek, herhangi bir doğal afet karşısında, arama ve kurtarmanın bu yöntemler ile daha sağlıklı yapacağını bildirdi.
Bakan Özhaseki konuşmanın devamında; “Vatandaşlarımızın, yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını kolaylaştırıyoruz.” dedi.
Bakan Mehmet Özhaseki, Projenin hedefi ile deprem, sel ve heyelan gibi afetlerin sonrasında arama kurtarma ve hasar tespitini, yeni şehirleşme çalışmalarını, mevcut yapı stokunun tespitini yapabileceğiz. Projesini tamamladığımız illerde, yeni yıldan itibaren vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacağız” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından akıllı şehir konseptine uygun daha sağlıklı ve yaşanabilir şehir konseptiyle “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi” hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Akıllı şehirler için önemli bir altyapı oluşturacak proje ile mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi, tapu, kadastro, adres, 3 boyutlu bina verilerinin üretilerek belediye ile diğer kamu kurumlarının verileriyle entegre olması asıl amaç olarak karşımıza çıkıyor.
ŞEHİRLERİM DİJİTAL İKİZLERİ ÇIKARILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi’ ile şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını anlattı.
Proje ile vatandaşların, yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını kolaylaştırdıklarını ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen ‘3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi’ ile deprem, sel ve heyelan gibi afetlerin sonrasında arama kurtarma ve hasar tespitini, yeni şehirleşme çalışmalarını, mevcut yapı stokunun tespiti ve takibini, tapu, kadastro, adres, 3 boyutlu bina verilerinin üretilerek belediye ve diğer kamu kurumlarının verileriyle entegre edilmesini ve enerji potansiyeli tahmini ile gürültü emisyonu tahminlerini yapabileceğizdir.” şeklinde konuştu.
Bakan Özhaseki, Ayrıca vatandaşlarımızın parsel sorgu uygulamasında yapıyla ilgili bilgiye erişebilmelerini de sağlayacağız.” diye konuştu.
YENİ YILDAN İTİBAREN VATANDAŞIN HİZMETİNDE
Bakan Mehmet Özhaseki, projesini tamamladıkları illerde, yılbaşından itibaren vatandaşlara hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu.
“ÖZ KAYNAKLARIMIZLA GELİŞTİRİLDİ”
Bakan Özhaseki konuyla alakalı paylaştığı videoda projeyi tamamladıkları illerde bu hizmeti vatandaşlara sunacaklarını bildirdi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı İbrahim Cankurt da, Parsel Sorgu Uygulamasındaki iki boyutlu kadastro hizmetini üç boyutlu olarak sunmaya başlayacaklarını ifade etti.
Başkan İbrahim Cankurt, “Hâlihazırda uygulamalarımızın tamamı yerli imkânlarla, öz kaynaklarımızla geliştirildi. Bununla beraber de vatandaşımıza adım adım bu hizmeti açmak istiyoruz.” diye konuştu.